در دنیای امروز مفهوم مرزها رنگ باخته است و انسانها تلاش میکنند برای پیشرفت و ترقی به هر نقطهای از دنیا که شرایط بهتری برای زندگی داشته باشد، عزیمت کنند. این مقاله به خوبی عناصر مختلفی که باید برای مهاجرت تحصیلی به کانادا یا اروپا در نظر گرفت را پوشش میدهد. انتخاب مقصد تحصیلی مناسب نهتنها به تحصیل شما بلکه به آینده شغلی و زندگیتان نیز وابسته است. با توجه به تفاوتهای موجود بین تحصیل در کانادا یا اروپا، تصمیمگیری باید بر اساس اولویتها، بودجه و اهداف شخصی باشد.
وقتی تصمیم قطعی میگیرید که برای ادامه تحصیل مهاجرت کنید، پیدا کردن بهترین مقصد سرنوشت و آینده شما را تعیین خواهد کرد. برای پیدا کردن بهترین مقصد مهاجرت باید مولفههای مختلفی را در نظر بگیرید که در ادامه هر یک را با هم بررسی میکنیم.
1. درباره هزینههای تحصیل در کشور مقصد تحقیق کنید
هزینههای تحصیل در کشور مقصد یکی از مهمترین مولفههایی است که پیش از مهاجرت باید در نظر بگیرید. در این زمینه موسسات مهاجرتی و مشاوران آنها میتوانند بسیار کمک کننده باشند. آنها از آخرین قوانین جذب دانشجو توسط دانشگاههای معتبر اطلاع دارند و جزییات را میدانند. به عنوان مثال اگر شما دانشجویی باشید که به دنبال بورسیه تحصیلی هستید، کارشناسان مهاجرتی به شما دانشگاههایی را پیشنهاد میکنند که شرایط بهتری برای تحصیل رایگان کانادا دارند.
همچنین اگر به دنبال کار دانشجویی هستید، باید در کشوری تحصیل کنید که قوانین آن کشور اجازه کار و تحصیل همزمان را به شما بدهد. با مقایسه مهاجرت دانشجویی به کانادا با اروپا باید گفت به عنوان مثال در آلمان هزینههای تحصیل بسیار کمتر از کانادا است. شهریه اکثر دانشگاههای دولتی آلمان برای دانشجویان بین المللی رایگان است و موسسات غیر انتفاعی شهریه کمتری نسبت به دانشگاههای خصوصی کانادا دارند. با این حال اوضاع دانشگاههای دیگر کشورهای اروپایی نیز باید به دقت رصد شود تا هزینه شهریه و تحصیل را محاسبه کنید.
2. هزینه های جاری زندگی در کشور مقصد را محاسبه کنید
برای مهاجرت تحصیلی، صرف بررسی هزینه تحصیل نمیتواند اطلاعات کافی در اختیارتان بگذارد تا برنامه ریزی دقیق مالی برای زندگی در کشور مقصد داشته باشید. شما به هر حال نیاز به خرید مایحتاج روزانه، غذا، کتاب و حتی اجاره مسکن خواهید داشت.
بنابراین لازم است که هزینه زندگی در کشورهایی که گزینه مهاجرت شما هستند را به دقت بسنجید. هزینه زندگی در کانادا به طور کلی مقداری بالاتر از کشورهای اروپایی است، اما باید این را هم در نظر بگیرید که درآمدها در کانادا بالاتر است و مالیات کمتری بر درآمد تحمیل میشود. با این وجود اگر شما قرار نیست شغل پاره وقتی داشته باشید، ممکن است از پسِ هزینههای تحصیل در کانادا برنیایید. پس لازم است که جوانب را به دقت بسنجید و از کارشناسان خبره در زمینه مهاجرت تحصیلی موسسات معتبر و باسابقه کمک بگیرید.
3. هزینه پذیرش دانشگاهها متفاوت است؛ درباره نرخ اپلای هریک اطلاعات دقیق کسب کنید
به طور کلی درباره نرخ اپلای دانشگاهها در مقایسه مهاجرت دانشجویی به کانادا با اروپا باید گفت، هزینههای تحصیل در اروپا برای شهروندان کشورهای حوزه شینگن همیشه ارزانتر از دانشجویان بین المللی است. با این وجود هزینه پذیرش دانشگاههای اروپایی کمتر از دانشگاههای کانادایی اعلام شده است.
4. تحقیق کنید که آیا اجازه کار دانشجویی خواهید داشت یا خیر
کار دانشجویی در محیط دانشگاه یا خارج از آن صرف نظر از اینکه میتواند به عنوان رزومه کاری و علمی برای شما لحاظ شود، کمک خرج شما هم خواهد بود. هم در بسیاری از کشورهای اروپایی و هم در کانادا، شما به عنوان دانشجوی بین المللی اجازه کار در حین تحصیل را خواهید داشت. اما ضوابط و شرایط کار فرق میکند. به عنوان مثال اگر شما موفق به اپلای دانشگاههای کشور آلمان شوید، به عنوان یک دانشجوی بین المللی خارج از کشورهای اتحادیه اروپا، میتوانید تا 120 روز تمام وقت یا 240 نیم وقت در سال کار کنید.
دانشجویان بین المللی در کانادا در طول سال تحصیلی و در هفته مجاز به 20 ساعت کار تمام وقت خواهند بود. با تمام این اوصاف شما برای اینکه مطمئن شوید اجازه کار در حین تحصیل را دارید یا خیر و اگر مجاز به کار کردن هستید تحت چه قوانین و مقرراتی میتوانید کار کنید، باید شرایط مندرج در مجوز تحصیل کانادا که دریافت کردهاید را به دقت بررسی کنید.
5. نسبت به قوانین مالیاتی کشورها اطلاعات جامع و کامل به دست آورید
بهترین منبع برای کسب اطلاعات جامع و کامل درباره قوانین مالیاتی کشورها، موسسات مهاجرتی هستند. درباره مقایسه مهاجرت دانشجویی به کانادا با اروپا در حوزه مالیات باید گفت، دانشجویانی که از اقصی نقاط دنیا که بیش از 183 روز در کانادا زندگی کنند، باید مالیات بپردازند. این در حالی است که فرقی نمیکند دانشجو درآمد مستقل دارد یا خیر. شرایط در کشورهای اروپایی قدری ملایمتر است. به عنوان مثال اگر شما دانشجوی بین المللی در کشور آلمان باشید و درآمد کمتر از 520 یورو در ماه کسب کنید، معاف از مالیات خواهید بود. هر وقت که سر کار رفتید و درآمد خودتان را داشتید، باید مالیات خودتان را ثبت کنید.
6. شرایط اخذ ویزای هر کشور را بلد باشید
برای تحصیل در کشورهای اروپایی یا کانادا باید برای درخواست ویزای دانشجویی اقدام کنید. روند درخواست ویزای دانشجویی پس از اخذ پذیرش از دانشگاه مورد نظر ساده است و در کشورهای مختلف شرایط نسبتا مشابهی دارد. علاوه بر مدارکی که برای درخواست هر نوع ویزا باید ارائه کنید، دانشجویان بین المللی باید مدارکی مبتنی بر اثبات توان مالی، نامه پذیرش دانشگاه، اصل و ترجمه مدارک تحصیلی قبلی و گاهی نتیجه آزمون تسلط بر زبان خارجی را نیز ارائه دهند.
7. آیا کشور مقصد شما برای مهاجرت تحصیلی، جهت کار و زندگی پس از فارغ التحصیلی هم مناسب است یا خیر
دانشجویان بین المللی غالبا علاقمند هستند تا پس از پایان تحصیل در کشور مقصد اقامت دائم دریافت کنند. در واقع اکثر کسانی که سودای مهاجرت تحصیلی دارند، نیم نگاهی هم به زندگی و کار در همان کشور دارند. با تحصیل در کشورهای اروپایی و کانادا، فرصت زندگی و کار پس از فارغ التحصیلی برای شما فراهم خواهد شد.
اگر در بین کشورهای اروپایی، آلمان را انتخاب کرده باشید، میتوانید تا 18 ماه پس از فارغ التحصیلی در این کشور حضور داشته باشید تا کار پیدا کنید. اگر پیش از اتمام تاریخ ویزا، کار پیدا کنید میتوانید برای اقامت، درخواست دهید. با مقایسه مهاجرت دانشجویی به کانادا با اروپا و شرایط کار و زندگی پس از فارغ التحصیلی باید گفت، در کانادا تا سه سال پس از اتمام تحصیل، اجازه اقامت برای پیدا کردن شغل مناسب را دارید.
8. تعداد دانشجویان بین المللی در کشورها را بررسی کنید
هر چقدر تعداد دانشجویان بین المللی در یک کشور بیشتر باشد به این معنی است که شما کمتر احساس غربت خواهید کردو راحتتر با فرهنگ آن کشور کنار میآیید. تعداد دانشجوی بین المللی بیشتر یعنی مشاغل پاره وقت بیشتر، تنوع فرهنگی، کیفیت بالای آموزش و شبکه سازی قوی برای تبادل علم و تحقیقات.
شرایط مهاجرت به کانادا از طریق ویزای دانش آموزی
9. موقعیت جغرافیایی کشور مقصد
یکی از مولفههای مهمی که هنگام تعیین مقصد مهاجرت باید در نظر بگیرید، موقعیت جغرافیایی کشورهاست. دسترسی و میزان دوری و نزدیکی به وطن برای بسیاری از دانشجویان کم سن و سال مهم است. همچنین وجود منابع طبیعی و فضاهای گردشگری هم میتواند ترغیب کننده باشد. هرچه سطح فرهنگ کشور مقصد بالاتر باشد، زندگی بهتر و با امنیت بیشتری را تجربه خواهید کرد.
10. وضعیت امنیت کشورها مهم است
کسی که تصمیم میگیرد زندگی جدیدی را در کشوری به غیر از وطنش آغاز کند، قطعا به دنبال دستاوردهایی بیش از آن چیزی است که در وطن خودش داشت؛ امنیت، یکی از آن مولفههاست. مهم است که مقصد شما برای مهاجرت تحصیلی کشوری امن و باثبات باشد و درصد خشونت و جرم و جنایت در آن پایین اعلام شود. بررسی آمار و ارقام مربوط به قتل، تصادفات، خشونت خانگی، خشونت علیه زنان و موارد این چنینی باعث میشود که بهترین کشور را برای مقصد انتخاب کنید.
هر ساله شاخص Global peace Index تمامی کشورهای جهان را از نظر امنیتی و سطح خشونت یا تأثیری که بر اشاعه صلح و آرامش در جهان دارند، بررسی و رتبهبندی میکند. بسیاری از کشورهای اروپایی در ردیف امنترین کشورهای جهان قرار میگیرند و با مقایسه مهاجرت دانشجویی به کانادا با اروپا درباره کانادا باید گفت که این کشور یکی از امنترین مقاصد مهاجرت به شمار میرود که نرخ جرم و جنایت پایینی دارد و نرخ قتل در آن 2.05 در هر 100000 نفر است.
11. بررسی نظام سلامت کشور مقصد را فراموش نکنید
شما به عنوان یک دانشجوی بین المللی باید بدانید در صورت نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی باید چقدر هزینه کنید و چه حمایتهایی دریافت خواهید کرد. کانادا در ارائه مراقبتهای بهداشتی باکیفیت عالی و رایگان در دنیا معروف است، اما این امتیاز فقط نصیب شهروندان کانادایی میشود. سطح حمایت بهداشتی و درمانی کشورهای اروپایی از دانشجویان بین المللی متفاوت است و برخی کشورها مانند سوئد پس از یک سال اقامت دانشجو، خدمات خود را رایگان ارائه میدهند و برخی کشورها مانند آلمان تاکید دارند که مهاجران باید تحت پوشش شرکتهای خصوصی ارائه دهنده بیمه درمانی قرار بگیرند.
در هر حال لازم است بدانید کیفیت مراقبتهای بهداشتی و درمانی که در اروپا و کانادا دریافت میکنید عالی است، اما برای اینکه بهراحتی یک پزشک یا متخصص پیدا کنید، باید تحت پوشش بیمه قرار بگیرید. کارشناسان موسسات مهاجرتی با سابقه شما را راهنمایی میکنند تا بهترین ارائه دهندگان بیمه در کشورهای مختلف را شناسایی کنید.
12. درباره قابلیت استخدام پس از فارغ التحصیلی تحقیق کنید
کشوری که به عنوان مقصد مهاجرت انتخاب میکنید، هر چقدر اقتصاد پیشرفتهتر، نرخ بیکاری کمتر و دانشگاههایی با رتبه بندی علمی بالاتری داشته باشد، شانس شاغل شدن شما پس از فراغت از تحصیل بالاتر خواهد بود. به عنوان مثال آلمان دومین کشور اروپایی است که بالاترین نرخ اشتغال برای فارغ التحصیلان دانشگاهی را دارد.
بنابراین اگر شما موفق به پذیرش از دانشگاههای این کشور شوید، به دلیل اقتصاد قوی و صنایع مدرن و پیشرفته آلمان، فرصتهای شغلی زیادی برای شما پس از اخذ مدرک دانشگاهی فراهم خواهد بود. از سویی درباره وضعیت شاغل شدن فارغ التحصیلان دانشگاهی در کانادا باید گفت 18 دانشگاه این کشور در ردیف 500 دانشگاهی قرار دارند که دانش آموختگان آن شاغل هستند.
13. بررسی کنید که زبان غالب در کشور مقصد کدام است
بدون تسلط به مهارتهای زبانی امکان ارتباط گرفتن با اساتید، دوستان و مردم کشور مقصد را نخواهید داشت. اگرچه بسیاری از موسسات آموزش عالی در همان بدو پذیرش دانشجو اعلام میکنند که به مدارک رسمی زبان نیاز دارند، اما گاهی زبان رسمی با زبانی که به طور گسترده در یک کشور فراگیر است، فرق میکند. به عنوان مثال اگرچه زبان رسمی در آلمان، آلمانی است، اما اگر شما مسلط به زبان انگلیسی باشید، با توجه به اینکه این زبان به طور گسترده در سراسر آلمان مورد استفاده قرار میگیرد، دچار مشکل نخواهید شد.
از طرفی در کشور کانادا دو زبان غالب است: انگلیسی و فرانسوی. اکثریت قریب به اتفاق کاناداییها انگلیسی صحبت میکنند، اما دانشجویی که مسلط،گ به زبان فرانسوی باشد هم در کانادا به راحتی با سایرین ارتباط میگیرد. اگر مهارت زبانی خاصی دارید، پیش از تعیین مقصد مهاجرت تحصیلی حتما با کارشناسان موسسات معتبر در میان بگذارید تا با توجه به شرایط و توانمندیهای شما، بهترین مسیر و مقصد مهاجرت برایتان تعیین گردد.
14. شرایط آب و هوایی کشور مقصد را بدانید
آب و هوا تاثیر بسیار زیادی بر راحتی و سازگاری دانشجو با محیط جدید دارد. اگر مقصد شما کاناداست، باید خودتان را برای زمستانهای سرد و یخبندان و تابستانهای گرم و مرطوب آماده کنید. اما در اروپا اوضاع معتدلتر است، هرچند وضعیت جوی از کشوری با کشور دیگر تفاوت خواهد داشت.
مهاجرت تحصیلی تصمیمی سرنوشتساز است که باید با بررسی دقیق مولفههای متعدد انجام شود. انتخاب کشور مقصد به عوامل گوناگونی از جمله هزینههای تحصیل و زندگی، امکان کار دانشجویی، قوانین مالیاتی، شرایط امنیتی، و نظام بهداشت و درمان بستگی دارد. کانادا و کشورهای اروپایی هر دو گزینههای جذابی برای دانشجویان بینالمللی هستند، اما با توجه به تفاوتهای قابلتوجه در هزینهها، فرصتهای شغلی، و فرهنگ زندگی، انتخاب نهایی باید با توجه به نیازها و اهداف هر فرد صورت گیرد.
در نهایت، آنچه اهمیت دارد، کسب اطلاعات کافی و مشاوره با کارشناسان مهاجرتی مجرب است تا بتوانید بهترین تصمیم را بین تحصیل در کانادا یا اروپا بگیرید. برنامهریزی درست و شفاف نهتنها میتواند شما را به سمت مقصدی مناسب هدایت کند، بلکه آرامش خاطر و موفقیت تحصیلی و شغلی شما را نیز تضمین خواهد کرد. انتخاب کشوری که بتواند نیازهای شما را برآورده سازد و فرصتهایی برای پیشرفت فراهم کند، گامی مهم در مسیر تحقق رویاها و اهداف آینده شما خواهد بود.
ما در کنار تو هستیم، تا مسیر مهاجرتی آسانی را طی کنی.
برای رزرو وقت مشاوره کافی است تلفن تماس خود را ثبت کنی.