دانشگاههای آلمان ممکن است دولتی، غیردولتی و یا متعلق به ارگانهای مذهبی باشند. در آلمان بیشتر از ۴۰۰ دانشگاه معتبر وجود دارد که بیش از ۲۰ هزار رشته تحصیلی را پوشش میدهند. هر دوره آموزشی در دانشگاه های آلمان هم بین ۱ تا ۳ سال طول میکشد. در اینجا شما را با انواع دانشگاه در آلمان و فهرستی از بهترین دانشگاههای این کشور آشنا میکنیم. همچنین شرایط پذیرش، هزینه دانشگاه های آلمان و شرایط زندگی دانشجویی در این کشور را مرور خواهیم کرد.
انواع دانشگاه در آلمان
در کشور آلمان ۲ نوع مرکز برای آموزش عالی وجود دارد. انتخاب بین این مراکز به رشته مورد نظر شما و اهدافی که دنبال میکنید وابسته است.
- دانشگاه (Universität): در این دانشگاهها تحصیل در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکانپذیر است. تعداد بسیاری از دانشگاه های معتبر آلمان از این نوع هستند. تحصیل در این مراکز بسیار آکادمیک و بر پایه مباحث تئوری است.
- مدرسه عالی یا دانشگاه علمی کاربردی (Fachhochschulen): این دانشگاهها برای آموزش عملی حرفههای مختلف و ورود سریع به بازار کار ایدهآل هستند. امکان تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد در این دانشگاهها ممکن است و پذیرش در آنها به نسبت راحتتر است. این دانشگاههای برای رشتههای فنی و هنری که جنبههای عملی خیلی زیادی دارند، مناسب هستند.
برای پذیرفته شدن در اغلب دانشگاههای آلمان معدل مقطع تحصیلی قبلی اهمیت دارد. اما با توجه به گسترده بودن دانشگاههای این کشور دانشگاه های بدون شرط معدل آلمان گزینه مناسبی برای افرادی است که نتوانستهاند مقطع تحصیلی قبلی خود را با معدل بالا به پایان برسانند. دانشگاه دارمشتات و کایزرسلاترن از جمله دانشگاه های آلمان هستند که تحصیل با معدل پایینتر هم در آنها امکانپذیر است.
دانشگاه های آلمان به دو دسته دانشگاه و دانشگاه علمی کاربردی تقسیم میشوند. دانشگاههای علمی کاربردی تنها تا مقطع کارشناسی ارشد دانشجو میپذیرند و برای رشتههای فنی با دروس عملی مناسب هستند.
چرا تحصیل در آلمان را انتخاب کنیم؟
تحصیل در دانشگاه های آلمان مزایای قابلتوجهی دارد که باعث میشود آلمان به یکی از اولین گزینهها برای مهاجرت تحصیلی تبدیل شود:
- سیستم آموزشی آلمان مناسب و باکیفیت است و از استانداردهای بالای اروپایی برخوردار است.
- شهریه دانشگاه های آلمان در بسیاری از دانشگاههای دولتی رایگان است و هزینه زندگی دانشجویی نیز در خیلی از شهرهای این کشور خیلی بالا نیست.
- امکان پیدا کردن شغل بعد از تحصیل در این کشور وجود دارد. دانشجویان میتوانند تا ۱۸ ماه بعد از پایان تحصیل خود در این کشور مانده و کار پیدا کنند.
- امکان انجام کار پارهوقت در حین تحصیل برای دانشجوها وجود دارد.
- آلمان خیلی از ایران دور نیست و به همین دلیل امکان رفت و آمد بیشتری برای دانشجویان وجود دارد.
فهرست بهترین دانشگاههای آلمان برای تحصیل
آلمان دانشگاههای متعددی دارد که بسیاری از آنها از سطح کیفی بالایی برخوردار هستند. برای اینکه بتوانید راحتتر دانشگاههای مورد نظر خود را بررسی کنید ما چند فهرست از بهترین دانشگاههای این کشور برای شما تهیه کردهایم. میتوانید سایت پذیرش دانشگاه های آلمان را چک کنید و شرایط هرکدام را به صورت جداگانه بررسی کنید.
قبل از تصمیمگیری، حتما از کارشناسان مشاوره بگیرید.
متخصصان درنای آبی در خدمت شما هستند:
دانشگاه های پزشکی آلمان
برای تحصیل در دانشگاه های آلمان در مقطع پزشکی فهرست زیر اعدادی از بهترین دانشگاههای علوم پزشکی کشور را شامل میشود.
- دانشگاه هایدلبرگ
- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیانز مونیخ (دانشگاه ماکسیمیلیان مونیخ)
- دانشگاه فنی مونیخ (Technical University of Munich)
- دانشگاه فرایبورگ
- دانشگاه توبینگن
- دانشگاه بُن
- دانشگاه فنی آخن
- دانشگاه درسدن
- دانشگاه کیل آلمان
- دانشگاه گوته آلمان (گوته فرانکفورت)
دانشگاه های دندانپزشکی آلمان
رشته دندانپزشکی از رشتههای بسیار پرطرفدار است که در آلمان هم از محبوبیت بالایی برخوردار است. بیشتر از ۳۰ دانشگاه در آلمان دانشکده دندانپزشکی دارند. در نتیجه شانس خوبی برای تحصیل در این رشته در آلمان وجود دارد. دانشگاههای زیر از بهترین دانشگاه های دندانپزشکی آلمان هستند.
- دانشگاه هایدلبرگ
- دانشگاه درسدن
- دانشگاه کیل
- دانشگاه هامبورگ
- دانشگاه بن
- دانشگاه فرانکفورت یا گوته فرانکفورت (Goethe university Frankfurt)
دانشگاه های مهندسی آلمان
فهرست زیر برترین دانشگاه های آلمان مهندسی را شامل میشود. این دانشگاهها رتبه علمی بالایی دارند و میتوانند آموزش باکیفیتی را در اختیار شما قرار دهند.
- دانشگاه فنی مونیخ
- دانشگاه صنعتی برلین
- دانشگاه فنی آخن
- دانشگاه هومبولت برلین
- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
- دانشگاه هایدلبرگ
- دانشگاه آزاد برلین
- دانشگاه فرایبورگ
- دانشگاه توبینگن
- دانشگاه بُن
لیست دانشگاه های مدیریت آلمان
برای کسانی که دوست دارند در رشتههای مدیریتی تحصیل کنند یا تحصیلات قبلی خود در این زمینه را ادامه دهند، دانشگاههای زیر بهترین دانشگاه های آلمان برای رشتههای مدیریت هستند.
- دانشگاه فنی مونیخ
- دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ
- دانشگاه بُن
- دانشگاه صنعتی برلین
- دانشگاه آزاد برلین
دانشگاه های موسیقی آلمان
از آنجایی که حدود ۲۵ درصد دانشجویان رشته موسیقی در آلمان را دانشجوهای بینالمللی تشکیل میدهند، طبیعی است که تعدادی از دانشگاههای برتر در رشته موسیقی در این کشور قرار گرفتهاند.
- دانشگاه دولتی موسیقی و هنرهای نمایشی در مانهایم
- دانشگاه موسیقی و تئاتر هامبورگ
- دانشگاه هنر برلین
- دانشگاه موسیقی نورنبرگ
- دانشگاه موسیقی فرانتس لیست وایمار
- دانشگاه دولتی موسیقی و هنرهای نمایشی اشتوتگارت
- دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی مونیخ
- دانشگاه موسیقی ورزبورگ (Hochschule für Musik Würzburg)
- دانشگاه هنر فولک وانگ
- دانشگاه موسیقی سار
- دانشگاه موسیقی و رقص کلن
- دانشگاه موسیقی و هنرهای نمایشی مونیخ
- دانشگاه موسیقی کارل ماریا فون وبر
- دانشگاه موسیقی کارل ماریا فون وبر، درسدن_لوگو
- دانشگاه موسیقی و تئاتر لایپزیگ
دانشگاه های هنر آلمان
یکی دیگر از موقعیتهایی که برای علاقهمندان به هنر و هنرمندان در آلمان وجود دارد، تحصیل در رشته هنر در دانشگاههای معتبر است. دانشگاههای زیر تعدادی از بهترین دانشگاه های آلمان در رشته هنر هستند.
- دانشگاه باوهاوس وایمار
- دانشگاه هنر برلین
- دانشگاه هنر برمن
- دانشگاه هنر و علوم اجتماعی آلانوس
- دانشگاه هنر براونشوایگ
- دانشگاه هنرهای زیبای مونستر
- آکادمی هنرهای زیبای لایپزیگ
- آکادمی دولتی هنرهای زیبای اشتوتگارت
شرایط دریافت ویزا و پذیرش دانشگاه های آلمان چیست؟
قبل از آنکه آلمان را برای تحصیل انتخاب کنید، ابتدا شرایط این کشور را بهخوبی بررسی کنید و مطمئن شوید که تحصیل در این کشور برای شما بهترین گزینه است. سپس یک فهرست از دانشگاه های آلمان برای پذیرش تهیه کنید. دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه LMU مونیخ و دانشگاه هومبولت برلین از بهترین دانشگاههای کشور آلمان هستند.
انتخاب از بین تعداد بالای دانشگاه موجود میتواند گیجکننده و زمانبر باشد، اما ارزشش را دارد. انتخاب دانشگاه مناسب در آینده شغلی و زندگی شما تأثیر بسیاری خواهد داشت. همچنین اگر زندگی در شهرهای دانشجویی و ارزانتر را انتخاب کنید، هم از نظر هزینه برای شما بهصرفهتر خواهد بود و هم با وجود تعداد بیشتر دانشجویان بینالمللی برقراری ارتباط اجتماعی سادهتر خواهد بود.
زمانبندی و جزئیات گرفتن پذیرش
بعد از آنکه دانشگاههای مورد نظر خود را پیدا کردید، وارد سایت دانشگاه های آلمان شوید و مدارک لازم برای پذیرش را بررسی کنید. تمام اطلاعات و مدارک لازم برای ثبت نام در وبسایت دانشگاهها وجود دارد؛ اما اگر در مورد موضوعی شک داشتید و یا چیزی را متوجه نشدید میتوانید به دانشگاه ایمیل بزنید و سؤال بپرسید.
ترم های تحصیلی در آلمان شامل دو ترم تابستانه (اول آوریل تا آخر سپتامبر) و زمستانه (اول اکتبر تا آخر مارس) میشود. ددلاین دانشگاه های آلمان نیز به طور معمول برای ترمهای زمستان از یکم ماه ژوئن تا پانزدهم ماه جولای و برای ترمهای تابستان از یکم ماه دسامبر تا پانزدهم ماه ژانویه است. با این حال ممکن است زمان ثبت نام برای هر دانشگاه متفاوت باشد. پس بهتر است وب سایت دانشگاه را چک کنید تا جا نمانید.
برای پیدا کردن دانشگاه و آشنایی بیشتر با شرایط تحصیل در آلمان ما سایتهای زیر را به شما پیشنهاد میکنیم. این دو سایت مشهورترین سایت معرفی دانشگاه های آلمان هستند که به طور معمول دانشجوهای بینالمللی برای گرفتن پذیرش استفاده میکنند.
ددلاین دانشگاه های آلمان برای زمستان تا پانزدهم جولای و برای تابستان تا پانزدهم ژانویه است؛ اما ممکن است این زمان برای هر دانشگاه متفاوت باشد. برای کسب اطلاعات دقیق درباره ثبت نام در هر دانشگاه به وبسایت دانشگاه مراجعه کنید.
مدارک لازم برای گرفتن پذیرش
تهیه مدارک را به روزهای آخر واگذار نکنید؛ زیرا هرگونه نقص در مدارک ممکن است کار شما را با تأخیر مواجه کند. مدارک هر دانشگاه را از وب سایت آن چک کنید. به طور کل مدارک زیر برای گرفتن پذیرش لازم است:
- مدارک تحصیلی مقاطع قبلی با ریز نمرات که به تأیید ZAB رسیده است
- نتایج آزمون زبان آلمانی یا انگلیسی (آلمانی یا انگلیسی بودن زبان به دانشگاه بستگی دارد. برای برخی دانشگاهها مانند دانشگاه ماربورگ آلمان مهارت زبان آلمانی لازم است.)
- CV بهروز
- پاسپورت معتبر
مدارک و نحوه گرفتن ویزا
گرفتن پذیرش از دانشگاه به معنای اجازه ورود به این کشور نیست. برای اینکه قبل از شروع ترم دانشگاه های آلمان در این کشور باشید، باید برای گرفتن ویزا اقدام کنید. بهتر از دست کم سه ماه قبل از شروع دوره تحصیلی خود برای گرفتن ویزا اقدام کنید. ویزای دانشجویی آلمان نوعی ویزای ملی است و در نتیجه شنگن محسوب نمیشود. هزینه این ویزا نیز ۷۸ دلار است. مدارک زیر برای گرفتن ویزای دانشجویی آلمان لازم است:
- فرم درخواست ویزا
- ترجمه مدارک تحصیلی قبلی
- نامه پذیرش دانشگاه
- مدرک زبان
- تمکن مالی ۱۱۲۰۸ یورو برای یک سال (مگر آنکه از بورسیه تحصیلی برخوردار باشید.)
- تأییدیه ZAB برای مدارک تحصیلی
- مدرک بیمه خدمات درمانی آلمان
- پاسپورت معتبر
- دو قطعه عکس
- گواهی عدم سوءپیشینه (بسته به درخواست سفارت)
دریافت بورسیه تحصیلی از آلمان
درست است که تحصیل در بسیاری از دانشگاه های آلمان تقریباً رایگان است؛ اما زندگی در آلمان بدون هزینه نیست. در نتیجه بسیاری از دانشجوهای مستعد ترجیح میدهند برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنند تا بتوانند بخشی یا تمام هزینههای دوران تحصیل خود را پرداخت کنند.
شما میتوانید از وبسایت DAAD که پیشتر معرفی کردیم به دنبال یک اسکالرشیپ مناسب برای خود بگردید. برای افرادی که در رشتههای فیزیک، علوم زیستی، زیستشناسی، علوم کامپیوتر، شیمی، مهندسی و ریاضیات کاربردی تحصیل میکنند، بورسیه مؤسسه ماکس پلانک یک فرصت ایدهای است. این مؤسسه یک بورسیه تحصیلی کامل برای دانشجوهای دکترای این رشتهها در نظر گرفته است. اپلای موسسه ماکس پلانک به صورت آنلاین انجام میشود و به افراد با توانمندیهای علمی بالا تعلق میگیرد.
تحصیل در دانشگاه های کشور آلمان با کمک مؤسسه درنای آبی
پروسه انتخاب شهر و دانشگاه در کنار کامل کردن مدارک مورد نیاز برای اپلای و ویزای آلمان پیچیده و زمانبری است. برای اینکه نقص یا مشکلی در مدارک شما وجود نداشته باشد و بتوانید یکی از بهترین دانشگاه های آلمان را برای خود انتخاب کنید، مجموعه درنای آبی به شما کمک خواهد کرد. شما میتوانید همین حالا با دریافت مشاوره رایگان از مجموعه درنای آبی بهترین تصمیم را برای آینده تحصیلی خود بگیرید.
ما در کنار تو هستیم، تا مسیر مهاجرتی آسانی را طی کنی.
برای رزرو وقت مشاوره کافی است تلفن تماس خود را ثبت کنی.